Majus. De Romeinen wijdden deze maand aan hun godin Maja, die alles beschermt wat er in het voorjaar bloeit en gaat groeien.
Bloeimaand Bloemenmaand De kracht van het nieuwe leven ontwaakt nu pas goed. Heel zeker zijn het de vele bloemen die dit in hun schoonheid tot uitdrukking brengen.
Vrouwenmaand De vruchtbaarheid van de vrouw stond bij de Romeinen eveneens onder de bescherming van hun godin Maja. Bij Germaanse stammen ziet men ook de verering voor de vrouw. We kunnen hierbij denken aan Freyja, de godin van de liefde en de hartstocht.
Mariamaand Vooral in de rooms-katholieke kerk is de verering voor de maagd Maria erg groot. De maand mei is speciaal aan haar gewijd. Het is zeker niet denkbeeldig, dat de toewijding van deze maand aan Maria een door de kerk gewilde vorm van kerstening is geweest. Het menselijke doen en laten en vooral het denken moesten zoveel mogelijk van heidense invloeden gezuiverd worden. Met vele heidense vieringen en feesten is dit eveneens het geval geweest. Het feit dat op iedere dag op de kalender een of meer heiligen worden geplaatst op wie die dag speciaal de aandacht wordt gericht, spreekt op zich al duidelijk over de invloed die er van de kerk uitging.
Wonnemaand Sinds eeuwen kennen we voor mei al de benaming Wunnemanoth. Wunne, wonne; het wijst op blijheid, op genieten, op het zien van de schoonheid en het intense van het leven. Duitsland en Oostenrijk schrijven voor mei op hun kalender altijd nog Wonnemonat als tweede benaming voor deze maand.