Junius. Juno is de godin van het vrouw-zijn, het huwelijk en de geboorte. Hieraan dankt de maand juni haar naam. Juni: in de oude Romeinse kalender de vierde maand van het jaar. In de nieuwe jaarindeling door Julius Caesar de zesde.
Zomermaand Eenentwintig juni begint de astronomische zomer. De zon bereikt haar hoogste stand en staat zestien uur en drie kwartier boven de horizon. De dagen zijn helemaal op z'n langst.
Rozenmaand Juni is de maand dat de rozen hun volle kleurenpracht aan de mens gaan tonen. Deze bloem heeft zonder enige twijfel al eeuwen en eeuwen bij de mens een bijzondere plaats ingenomen. Geen enkel bloeisel is met meer romantiek omgeven en ook geen enkele andere bloem heeft bij dichters, schilders en componisten meer de aandacht kunnen trekken. Op zich is dit verwonderlijk, want iemand die buiten kijkt weet dat de natuur geen romantiek kent. Voor wie, die de natuur beziet zoals die werkelijk is, is iedere bloem mooi, zelfs het kleinste kleurenfriemeltje van dat wat de natuurvervreemde mens onkruid noemt.
Braakmaand Ten tijde van Karel de Grote heette juni al Brachmanoth. Heel lang geleden sprak ons land al van Braecmaent. Oostenrijk en Duitsland gebruiken nog steeds benamingen als Brachmonat en Brachert voor de zomermaand. Eeuwen en eeuwen is het gewoonte geweest om in de zomer een akker braak te leggen. Door niets te zaaien en te planten en alles wat er uit zichzelf groeide te verwijderen wilde men de grond tot rust laten komen. In andere gevallen liet men dan ook vaak groeien wat er spontaan groeide om dit na een zekere tijd onder te ploegen en als natuurlijke bemesting te gebruiken. Sinds de mens meer en andere methoden gevonden heeft om te bemesten is deze gewoonte in onbruik geraakt. Juni heeft echter nog steeds als zoveelste bijnaam braakmaand in haar vaandel.