dinsdag: 19-mrt-2024 , week 12
Zon op: 06:40;  Zon Onder: 18:49
Hallum: 09:58 uur
Temperatuur: 11.3°C; Wind: Zuid; Neerslag: 0.0 mm         

Alternatieve weerstations

Voor het meten en waarnemen van het weer zijn er nog diverse andere methoden mogelijk. Hier de andere mogelijkheden die door Weerstation-Hallum worden gebruikt. Het hiernaast afgebeelde weerstation hoeft verder geen uitleg!

Ingezonden door een bezoeker van deze website. Weerstation van België (Ukkel)

Naar aanleiding van een "Belgisch weerstation" heb ik er eentje gemaakt in het Gronings met in plaats van een steen of stokje, denneappels. Deze vruchten reageren ook sterk op het weer. Ze hingen al een poos aan het touwtje en toen ik die andere had gelezen met de steen, heb ik er mijn eigen variant van gemaakt
 

Zweedse weerstokjes. Tijdens een vakantie in Zweden zagen we op diverse plaatsen deze takjes naast de deur hangen. Een bevriende Zweed vertelde dat deze takjes reageerden op de toestand van het weer. Bij zonnig, droog weer dan wijst de punt omhoog en tijdens somber vochtig weer wijst de punt naar beneden. De takjes komen van een jonge denneboom. De zijtak moet met een stukje van de stam worden verwijderd. De schors wordt van het takje geschilt en daarna moet het takje even drogen.

  Stormglas
Bijzonder is het stormglas dat een overblijfsel is uit de tijd van de Zeevaart. Het berust op het principe van een reaktie van kamfer in een oplossing van alcohol en chemicaliën. Het is gemaakt volgens het concept van de Engelse admiraal Fitzroy. Aan de vorming van kristallen kunnen grote weersveranderingen afgelezen worden. De tekst (Fries) onder het stormglas is: Stoarmglês - heldere floeistof = kreas waar
- troebele floeistof = reinwetter opkomst
- troebele floeistof mei lytse fearkes = stoarm / hurde wyn op komst
- wite floeistof mei beweegjende 'stjerkes' = froast en /of snie
- troebele floeistof mei 'stjerkes' = swier waar
- triedfoarmich ûnderyn = rûzich waar
- floeistof mei lytse 'stipkes' = slof waar; wiet en ek dizich
- omheechgeande flokken = wyn yn de ûnderste luchtlagen
- kristallen op 'e boaiem = froastich
- iisfoarmich boppe yn = kjeld
Heeft u aanvulling opbovenstaande of andere voorbeelden die het vermelden waard zijn, mail naar weerstation Hallum. Mail: